Sensibilitatea dentara este o senzatie care apare la nivelul gingiei, in zona de intalnire a coroanei dintelui cu radacina. Coroana dentara este acoperita de smalt care o protejeaza de schimbarile de temperatura si ph-ul din alimentatie. Radacina dentara invelita de mucoasa si gingie nu beneficiaza de protectie pentru ca nu are nevoie, iar zona de intalnire numita colet sau gatul dintelui este si mai fragila.
In cazul bolii parodontale (parodontoza) sau chiar intr-o simpla inflamatie gingivala, cand coletul dintelui este dezvelit de gingie, simtim aceste frisoane mici si dureroase la o gura de inghetata, un ceai fierbinte sau chiar la o simpla atingere.
Factori declansatori:
– cand gingia este inflamata (placa bacteriana si tartru);
– la femei in timpul ciclului menstrual sau al sarcinii: schimbarile hormonale au impact negativ direct deoarece apar sangerari gingivale;
– daca se practica un periaj dentar incorect si intempestiv.
Trebuie atentie la tehnica de periaj corecta !
Tratamentul sensibilitatii dentare:
– un periaj dentar corect cu periute moi si paste de dinti speciale pentru sensibilitate dentara. Alternativ, se poate aplica local, la cabinetul stomatologic, geluri pentru desensibilizare sau terapii cu laser;
– Igienizarea la un interval de 6 luni si control periodic la stomatolog este mijlocul cel mai sigur care poate impiedica aparitia sensibilitatii dentare.
Majoritatea problemelor dentare apar si se dezvolta fara durere, deci nu suntem constienti ca exista.In contextul vietii noastre aglomerate si pline de prioritati presante, dintii sunt ultimul lucru la care ne gandim daca nu dau semn.
Recomandam sa introduceti in agenda, controlul stomatologic periodic din 6 in 6 luni. Doar asa se economiseste timp, suferinta si poate nu putini bani daca lucrurile se rezolva din timp si nu se agraveaza.